Doula-akatemian seuraava sertifiointikoulutus käynnistyy maaliskuussa 2021!  

Opiskele vuodessa doulaksi, synnytystuen ammattilaiseksi!  

Ilmoittautuminen Doula-akatemian sertifiointikoulutukseen 2021-2022 aukeaa lokakuussa 2020

Mikä Doula-akatemia? Mikä sertifiointikoulutus?

Doula-akatemia on Suomen ensimmäinen pedagogin johtama doulakoulu. Anna-Riitta Kässi on aineenopettaja (FM), seksologi ja sertifioitu doula. Doula-akatemian koulutukset ovat huolellisesti suunniteltuja pedagogisesti tarkoituksenmukaisia kokonaisuuksia, joissa on huomioitu monipuoliset työskentelymenetelmät, ohjattu itsereflektio sekä työnohjaus ja mentorointi, jotka tukevat koulutuksen sisällön omaksumista.  

Doula-akatemia tarjoaa vuoden kestävää sertifiointikoulutusta sekä täsmäkoulutusta ja mestarikursseja kokeneille doulille, jotka haluavat oppia lisää ja syventää tietämystään.  

Oletko haaveillut doulan työstä, mutta et ole vielä löytänyt itsellesi sopivaa koulutusta? Haluatko auttaa ja palvella muita ja saada rahaa työstä, joka on merkityksellisestä sekä itsellesi että asiakkaillesi? Toivotko voivasi työskennellä vauvaperheiden kanssa? Kaipaatko muutosta elämääsi? Haluatko oppia pitämään itsestäsi huolta? Saatko kiksejä synnytyksistä, mutta oma lapsilukusi on jo täynnä? Oletko työelämän ulkopuolella ja kaipaisit uutta mielekästä tekemistä ja lisätienestiä? Haluatko syventää kätilön tai muuta hoitoalan työtäsi opiskelemalla syväkuuntelua, läsnäoloa, kohtaamista ja asiakkaan ei-lääketieteellistä tukemista?  

Koulutamme synnytystuen ammattilaisia huippuporukalla, joka koostuu vierailevista kouluttajista niin Suomesta kuin ulkomailta. Sertifiointikoulutus toteutetaan monimuoto-opintoina, joihin sisältyy niin lähijaksoja, verkko-opintoja kuin itsenäistäkin työskentelyä sekä osallistuminen kolmeen synnytykseen. Muita koulutuksia toteutetaan vaihtelevasti lähi- ja verkko-opintoina vastaamaan jo doulana toimivien tarpeita. Doula-akatemia haastaa sinua jatkuvasti kehittymään ihmisenä ja doulana, läsnäolon ja kohtaamisen ammattilaisena.  

Koulutamme doulia, jotka arvostavat itseään ja työtään, eivät pyytele olemassaoloaan ja hintojaan anteeksi ja kehittyvät synnytystuen rautaisiksi ammattilaisiksi tarjoten kokonaisvaltaista palvelua, tukea ja hoivaa, joiden avulla asiakkaat voivat ottaa oman raskauden, synnytyksen ja vanhemmuuden haltuunsa. Meillä on mahdollisuus muuttaa maailmaa yksi perhe ja synnytys kerrallaan.  

Ensimmäinen sertifiointikoulutus alkoi keväällä 2019. Jo 30 doulaa on valinnut Doula-akatemian opinahjokseen. Kolmas vuosikurssi aloittaa maaliskuussa 2021.

Seuraavan sertifiointikoulutuksen lähijaksojen päivämäärät ovat 20.-21.3.2021, 28.-29.8.2021 ja 12.-13.3.2022. Pääset mukaan yhteiseen FB-ryhmään jo syksyn 2020 aikana ja ennakkotehtävä palautetaan 28.2.2021 mennessä.  

"Päätös Doula-akatemiaan lähtemisestä oli helppo, nopea ja heittämällä yksi elämäni parhaista. Olen saanut koulutuksen kautta paitsi runsaasti tuoretta, tutkittua tietoa ja hurjan määrän erilaisia taitoja synnyttäjän, odottajan ja lapsivuodeajan tukemiseen, myös paljon sellaista mitä en oikein osannut edes odottaa. Itsevarmuuteni ja ammatillinen ylpeyteni on kasvanut kohisten. Tiedän 100% tekeväni työtä, jolla on merkitystä. Omista opiskelukavereistani on muodostunut ihana, tukeva yhteisö, ja edellisen vuosikurssin myötäeläminen opinnoissamme on liikuttavaa. Tällaisen koulutuksen kautta on todella helppoa ja luontevaa lähteä tekemään elämäntyötä, jossa saan tukea asiakasperheitä heidän elämiensä suurimpien mullistusten ja ihmeiden äärellä. Kiitos Doula-akatemia!"

- Mira Niemi
@doulannemira

Mitä koulutus sisältää?

Koulutus on laajuudeltaan 10 op eli 270 tuntia. Se on laajin Suomessa tarjottava sertifiointiin johtava doulakoulutus. Tuntimäärä koostuu mm. opetuksesta, kirjallisuudesta, oppimispäiväkirjasta, asiakastyöstä, työnohjauksesta, mentoroinnista ja itsehoivasta.

Koulutuksessa opit mm. - synnytyksen fysiologiasta, kivunlievitysvaihtoehdoista, sairaalakäytänteistä ja doulan toimenkuvasta - kädentaitoja synnyttäjän tukemiseen niin raskausaikana, synnytyksessä kuin sen jälkeenkin ja keinoja lievittää synnyttäjän supistuskipuja lääkkeettömästi - kuinka valmistautua asiakkaan kanssa niin tiedollisella, fyysisellä, henkisellä kuin emotionaalisellakin tasolla - syväkuuntelua, piirin ohjaamista, tilan kannattelua - imetyksen ensiviikoista - kuinka kohdata asiakkaiden ja perheiden moninaisuutta ja käyttää inklusiivista kieltä - miten tukea synnyttäjää silloin, kun kaikki ei mene/mennyt niin kuin piti (esim. trauma, menetys) - millaisia muita palveluja ja hoitomuotoja on tarjolla asiakaskunnallesi - doulan itsehoivan ja palautumisen tärkeydestä - liiketoiminnan periaatteista ja edistämisestä, somemarkkinoinnista ja taloudellisesti ja eettisesti kestävän doulatyön tekemisestä - tuntemaan hyvin monta tulevaa doulakollegaa, sillä opiskelemme tämän vuoden koulutuksen tiiviisti yhtenä porukkana 

Koulutuksen hinta on 2490 €.

"Tämä kulunut vuosi opintojen parissa on ollut mieletön matka kohti uutta ammattia. En arvannutkaan miten kattava koulutus tämä on, ja jo ensimmäisen lähiviikonloppujakson jälkeen tuntui, että haluan ammentaa tietoa lisää ja lisää. Opintoja onkin ollut perheen keskeltä helppo työstää iltaisin lasten nukkuessa, tai esimerkiksi pienten päiväuniaikaan. 

Vaikka odotin kuudetta lastamme niin opin valtavasti uutta ja omaan synnytykseen valmistautuminen tapahtuikin luonnollisesti ja käsikädessä opintojen kanssa. 

Anna-Riitta on vastannut nopeasti mieltä askarruttaviin kysymyksiimme ja auttanut meitä eteenpäin. On menty epämukavuusalueellekin ja saatu hienoja onnistumisen kokemuksia. 

Kun myöhemmin sertifioidun, niin tiedän että doulaemon ja kurssikavereiden puoleen voin jatkossakin kääntyä jos tulee tiukka paikka.

Suosittelen lämpimästi koulutusta kaikille doulan ammatista haaveileville ♥️"

- Salla Hakkarainen
www.sallahakkarainen.fi

Mitä vielä mietit?

Kuka voi opiskella doulaksi? Kuka tahansa! Ehkä olet omien synnytysten myötä hurahtanut synnytysten maailmaan ja haluat olla tekemisissä aihepiirin kanssa, vaikka synnyttäminen ei enää itselle ole ajankohtaista? Opiskelet kätilöksi tai työskentelet kätilönä ja kaipaat lisää työkaluja synnyttäjän kohtaamiseen ja tukemiseen? Haluat auttaa ihmisiä ja tehdä jotain merkityksellistä? Olet jäänyt pois työelämästä, mutta kaipaat uutta mielekästä tekemistä? Haluat hyvinvointiyrittäjänä laajentaa palveluvalikoimaasi? Mikä tahansa sisältäsi kumpuava syy on oikein pätevä syy lähteä kouluttautumaan doulaksi! Et tarvitse mitään aiempaa tutkintoa tai ennakkotietoja- tai taitoja.  

Kenelle koulutus sopii? Doula-akatemian sertifiointikoulutus sopii ammattidoulaksi tähtääville, jotka kaipaavat kokonaisvaltaista koulutusta työnsä lähtökohdaksi ja tueksi. Vuoden mittainen koulutuskokonaisuus on ajateltu erityisesti aloitteleville doulille tai jonkun lyhyemmän koulutuksen käyneille doulapolun alkupäässä oleville doulille tai esimerkiksi vapaaehtoistyöstä ammattidoulaksi siirtyville.

Olen jo opiskellut doulaksi muualla, kannattaako osallistua tähän koulutukseen? Mieti mitä sinä tarvitset ja haluat. Jokainen doulakoulutus on erilainen ja myös hyvin paljon kouluttajansa näköinen. Lyhyiden doulakoulutusten jälkeen tämä on erinomainen tapa hankkia laaja koulutus, joka antaa erinomaiset valmiudet ammattidoulana toimimiseen. Sertifiointi ei ole mikään välttämättömyys doulana toimimiselle, mutta antaa sinulle itsevarmuutta ja kertoo asiakkaillesi siitä, että olet käyttänyt runsaasti aikaa opiskellessasi uuteen ammattiisi.  

Tarvitseeko kätilö doulakoulutusta toimiakseen doulana? Kätilön koulutus on vuosia kestävä korkeakoulututkinto ja kätilöllä on paljon kokemusta synnytyksistä opintojensakin puolesta, vaikka ei olisi työskennellyt synnytyssalissa päivääkään. Kätilö voi kutsua itseään doulaksi, vaikka ei olisi kouluttautunut doulaksi, aivan kuten kuka tahansa muukin. Kätilökoulutus ei kuitenkaan ole sama kuin doulakoulutus ja suosittelemme lämpimästi, että doulana toimivat kätilöt hankkisivat myös doulaspesifiä koulutusta.  

Missä koulutus järjestetään? Koulutuksen lähijaksot järjestetään Helsingin Kalliossa osoitteessa Alppikatu 17. Verkko-opintoja tulee olemaan sekä erillisellä kurssisivustolla, että suljetussa Facebook-ryhmässä.  

Onko läsnäolo pakollista lähiviikonlopuissa? Lähijaksojen sisällöt on suunniteltu niin, että niitä ei pysty mielekkäästi toteuttamaan etäopintoina verkossa. Siksi läsnäolo lähijaksoilla on todella tärkeää. Oman synnytyksen tai äkillisen sairastumisen vuoksi estyminen korvataan erillisen sopimuksen mukaan ja tästä voi aiheutua lisäkustannuksia opiskelijalle.

Keitä kouluttajia on mukana? Pääkouluttajana toimii Anna-Riitta Kässi ja lisäksi saat oppia mm. Rosalia Palazzo Pihlajasaarelta, Anu Lampiselta, Hanna-Mari Niemiseltä, Alessandra Sarelinilta, Piritta Hagmanilta, Ria Malvalta, Tuuli Puolimatkalta, Piritta Kuuselalta, Meri Haahtelalta, Eeva Itkoselta, Eliisa Karttuselta ja muilta asiantuntijoilta.  

Mitä ennakkotietoja ja -taitoja tarvitsen? Doula ei tarvitse mitään tiettyä pohjakoulutusta. Doulien joukossa on opettajia, myyjiä, insinöörejä, kätilöitä, joogaopettajia, fysioterapeutteja, taiteilijoita, parturi-kampaajia, liikunnanohjaajia jne. jne.

Voinko kouluttautua doulaksi, vaikken ole itse synnyttänyt? Oma synnytyskokemus ei missään nimessä ole edellytys doulana toimimiselle. Eihän kaikilla ihmisillä ole edes synnytyksen mahdollistavia lisääntymiselimiä. Silti kuka tahansa voi kouluttautua doulaksi ja toimia doulana ja tämä koulutus tarjoaa siihen erinomaiset eväät silloinkin, kun sinulla ei ole henkilökohtaista kokemusta synnytyksestä ja/tai et ole osallistunut synnytykseen missään roolissa.  

Voinko olla doula, vaikka olisin itse synnyttänyt sektiolla? Ehdottomasti! Sektiosynnytys on yksi synnytystapa. Doulalla ei tarvitse olla kokemusta alatiesynnytyksestä voidakseen toimia synnytystuen ammattilaisena.  

Voinko olla doula, vaikka olisin kokenut traumaattisen synnytyksen? Voit. Koulutuksen alussa käytetään reilusti aikaa omien synnytyskokemusten ja yleisten synnytystä koskevien uskomusten käsittelyyn, jotta omat kokemuksesi eivät vaikuta työhösi ja asiakkaisiisi häiritsevästi ja tulet tietoiseksi siitä, miten kokemuksesi ja uskomuksesi voivat vaikuttaa sinuun doulana ja miten voit käsitellä pintaan nousevia tunteita.  

Voinko osallistua koulutukseen vauvan kanssa? Vauvat ovat ehdottoman tervetulleita Doula-akatemiaan! Liikkuvaisten vauvojen kanssa osallistuminen voi olla haastavampaa, sillä teemme paljon piirityöskentelyä, jolloin lattialla on paljon rekvisiittaa, joten voi olla hyvä idea ottaa mukaan hoitaja, joka voi viettää vauvan kanssa aikaa muualla osan ajasta. Teemme lähijaksoilla myös paljon kehollisia harjoituksia, mutta nekin onnistuvat vauvan kanssa toki vauvan yksilöllistä tarpeista ja rytmeistä riippuen. Suuri osa opinnoista tapahtuu verkossa, joten voit opiskella vauvan sallimina aikoina.

Entä jos tulen raskaaksi tai saan vauvan kesken koulutuksen?
Tavoite on, että opiskelijat sertifioituvat vuoden koulutuksen päätteeksi. Jos saat vauvan kesken koulutuksen, on aina yksilöllisesti sovittavissa, miten esim. synnytyksiin osallistuminen suoritetaan, jos vauva on liian pieni lähteäksesi synnytykseen. Doulina työskentelee paljon lisääntymisiässä olevia ihmisiä, joten vauvauutiset ja doulaopintojen suorittaminen vauva-aikana eivät ole mikään harvinaisuus. Saat täyden tuen suorittaa koulutuksen muilta osin loppuun niin, että kun aikanaan saat täyteen vaaditut kolme synnytystä, saat sertifioinnin.

"Doula-akatemian sertifiointikoulutus on pedagogisesti mietitty kokonaisuus, jossa opiskelija saa vuoden kuluessa kattavan ja kokonaisvaltaisen perustan doulan työhön. Koulutus antaa perustaidot ja -tiedot monesta tarvittavasta asiasta, mutta suosittelen Doula-akatemiaa erityisesti sen yrittäjyyteen, kannattavaan liiketoimintaan ja perheiden moninaisuuteen liittyvien opintosisältöjen takia. Doulana toimii jokainen sydämestään, mutta kuinka yrittäjyydestä saa kannattavan ja toimivan kokonaisuuden, kenties jopa uuden suunnan elämälleen? Vuoden kuluessa saat myös huikean oman verkoston kollegoita - kollegat ovat doulalle todella tärkeitä. Suosittelen Doula-akatemiaa lämpimästi, mikäli harkitset doulaksi ryhtymistä, koet tarvitsevasi doulana jotain lisää tai kaipaat työssäsi uusia näkökulmia tai syvyyttä. Tämä koulutus on enemmän kuin uskalsin odottaa."

- Greta Rossi www.gretarossi.fi  

Onko osallistumisellesi vielä esteitä?

Miten onnistun löytämään kolme asiakasta opiskeluvuoteni aikana? Tulet saamaan täyden tuen asiakkaiden löytämiseen riippumatta maantieteellisestä toiminta-alueestasi. Aloitamme somesisällöntuotannon ja asiakkaiden etsimisen jo ihan koulutuksen alkuvaiheessa, joten sinulla on hyvin aikaa tarjota tietoa itsestäsi ja palveluistasi ja lisätä alueesi odottajien tietoisuutta itsestäsi.
Pitääkö minun uusia sertifiointini? Kun saat Doula-akatemian sertifioinnin, se on voimassa ikuisesti. Emme siis rahasta sinua muutaman vuoden välein. Kannustamme tietenkin jatkokouluttautumiseen ja tulemme tarjoamaan monenlaisia täydennyskoulutuksia vastaamaan kouluttamiemme ja muidenkin doulien tarpeiseen. Lisäksi Doula-akatemian opiskelijoita ja alumneja palvelee oma Facebook-ryhmä, joka mahdollistaa ajatustenvaihdon ja uusimman tiedon jakamisen.  

Miksi koulutus maksaa näin paljon?
Vuodessa saat itsellesi uuden ammatin, jossa voit heti alkaa tienata rahaa ilman muita isoja satsauksia tai kiinteitä kuluja. Sinua kouluttavat laaja-alaisesti kouluttautuneet ja monipuolista työkokemusta kerryttäneet ammattilaiset, joiden tiedosta ja osaamisesta pääset hyötymään – saat siis parhaat mahdolliset eväät työhösi. Doula-akatemian sertifiointikoulutus sisältää paljon enemmän opetusta ja ohjausta kuin moni muu doulakoulutus.

Sinulla on mahdollisuus kuitata iso osa koulutuksen hinnasta jo koulutuksen aikana tekemilläsi doulauksilla. Lisäksi voit yrittäjänä laittaa koulutuksen yrityksesi kuluihin, myös joitakin kuukausia takautuvasti. Yritystoiminnan aloittamiseen saat koulutuksessa täyden tuen.

Miten maksan koulutuksen?
Ilmoittautumisvaiheessa koulutuksesta maksetaan 380 € suuruinen varausmaksu, joka vahvistaa paikkasi koulutuksessa. Varausmaksua ei palauteta missään tilanteessa. Varausmaksu suoritetaan verkkokaupassa, jossa maksutapana käyvät lähes kaikki kotimaiset verkkopankit sekä yleisimmät maksukortit. Loppuosasta saat laskun sähköpostiisi.  

En mitenkään saa kokoon riittävän paljon rahaa nyt heti, onko mahdollista maksaa osissa?
Kyllä, voit maksaa osissa. Koko koulutuksen tulee olla maksettuna koulutuksen alkuun mennessä. Varausmaksun jälkeen maksat jäljelle jäävän summan viidessä osassa. Kun valitset osamaksun, erääntyy seuraava osa marraskuun puolivälissä. Kun valitset maksaa koulutuksen kerralla, erääntyy loppuosa 14 vrk ilmoittautumisesi jälkeen.  

Tuleeko koulutuksen hinnan päälle vielä muita materiaalikuluja tms.? Koulutuksen hinta sisältää kaiken, mitä tarvitset suorittaaksesi sertifiointikoulutuksen menestyksekkäästi. Oman harkintasi mukaan voit tehdä tarvike- ja kirjahankintoja ja hankkia samanaikaisesti muutakin koulutusta, mutta sertifiointia varten niitä ei vaadita. Suosittelemme myös lämpimästi liittymään Suomen doulat ry:n jäseneksi heti alusta alkaen, mutta se ei ole edellytyksenä koulutukseen osallistumiselle.  

Lähijaksojen osalta jokainen huolehtii lounaskustannuksista sekä mahdollisista majoitus- ja matkakustannuksistaan. Viimeisenä lähipäivänä nautimme lounasta nyyttäriperiaatteella.

Voinko perua osallistumiseni?
Sinulla on ilmoittautumisen jälkeen 14 vuorokautta aikaa tulla toisiin aatoksiin ja perua ilmoittautumisesi ilman kuluja. Huomioithan kuitenkin, että varausmaksua ei palauteta missään tilanteessa. Voit perua osallistumisesi vielä 30 päivää ennen ensimmäisen lähijakson alkamista, mutta jo maksettuja koulutusmaksuja ei palauteta. Voit maksutta siirtää osallistumisen toiselle henkilölle. Voit myös siirtää osallistumisesi seuraavan vuoden koulutukseen 250 € lisämaksusta.

Pitääkö minun osata englantia suorittaakseni koulutuksen? Koulutus on pääasiallisesti suomeksi ja joitakin tunteja verkko-opetuksesta tulee olemaan englanniksi. Tarkkaan mietittyjen opiskelumenetelmien ansiosta tulee varmistettua, että kaikki pysyvät kärryillä eikä mitään olennaista ole mennyt ohi. Luettavaan kirjallisuuteen voi vaikuttaa paljon itse ja muu materiaali on suomeksi. Palautettavat kirjalliset tehtävät ja oppimispäiväkirjan otteet voi tehdä suomeksi, ruotsiksi, englanniksi tai saksaksi.  

Voiko opiskelun suorittaa täysin omassa tahdissaan?
Vuoden koulutusta rytmittävät kolme yhteistä lähiviikonloppua. Verkko-opinnoista ja kirjallisuudesta osa suoritetaan vapaasti ja osa annettuihin määräpäiviin mennessä. Säännölliset määräajat tukevat opiskelun etenemistä, jotta koulutus jakautuisi tasaisesti koko vuodelle, eikä lopussa tulisi kiire. On myös tarkoituksenmukaista suorittaa tietyt sisällöt tietyssä järjestyksessä ja esim. ennen synnytyksiin osallistumista. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että sinulla olisi jatkuvasti kalenteri täynnä ajankohtia, jolloin sinun tulisi olla tekemässä jotain tiettyä. Koulutuksessa on myös kerran kuussa FB-ryhmän mentorointilive, mutta suurimman osan verkkomateriaaleista voit opiskella itsellesi parhaana hetkenä oli se sitten keskellä yötä, matkustaessasi junalla kaupungista toiseen tai vaikka lapsen päiväuniaikaan.

Mitä tarvitsen osallistuakseni koulutukseen?
Tarvitset nettiyhteyden ja laitteen, jolla päästä verkko-opiskeluympäristöön sekä Facebook-tilin. 

Doula-Akatemia on perusteellinen koulutus ja Anna-Riitta antaa itsestään ja kokemuksestaan doulana ja yrittäjänä meille kaikkensa. Tässä koulutuksessa ei pelkästään opita teoriaa ja synnytystaitoja, vaan myös valmistaudutaan yrittäjyyteen. Arvostan suuresti, että koulutuksen kivijalkana on tasa-arvoinen, kunnioittava ja syrjimätön arvopohja. Tämä matka on minulle ollut kuitenkin myös syväsukellus itseen. En olisi voinut aavistaakaan millaiseen pyöritykseen tämä minut vei. Olen saanut koulutuksesta huikeasti itsevarmuutta ja korvaamattoman sisarpiirin, oppinut uutta ja löytänyt oman polkuni.

- Meri-Salla Tuominen

TERVETULOA OPISKELEMAAN!